4. listopadu 2007

Radek Hulán a jeho další moudra

Jako obvykle, když se potřebuji dostat do pořádné ráže, zavítám na stránky odborníka na IT Radka Hulána. Pána s titulem kterého nikdy nedosáhl a iq dalece přesahujícím průměr v České republice ne-li v evropě. Odborník na IT to jistě je, leč jeho averze vůči Apple je prostě dojemná.
Jak víte, Apple nedávno vyrukoval s novým systémem Mac OS X - Leopard. Jeho označení je 10.5, předcházeli mu Tiger, Panther, Jaguar, Puma a Cheetah. Pan Hulán jednou neporozumněl strategii Apple a domníval se, že každá nová verze systemu je placená. Není tomu tak a nikdy nebylo. Ono to označení není totiž takové jak tomu při svém vysokém iq porozumněl. Označení verzi je toto: Placený systém Tiger měl označení 10.4., a každý jeho neplacený update, který zahrnoval update nejen systému, ale komplet programového vybavení počítače byl odstupňován 10.5.01, 10.5.02 atd. Takže abych to shrnul a vysvětlil. Ne- za service packy se u Apple opravdu neplatí. Updaty jsou zdarma, jsou funkční a řeší plno chyb. Platí se až za novou verzi Mac OS. Takže stejně jako u Windows, leč s jiným (pro programátory a lidi pohybující se v IT srozumitelným) označením. Ale to není to o čem jsem chtěl mluvit (jen chvilkové zamyšlení).
Takže. Dnes jsem zase jako obvykle pohlédl na nejserióznější blog českého internetu a žasl.
Disclaimer: Článek je objektivní reakcí na subjektivní názor
Budu pitvat článek
Srovnání Mac OS X 10.5 Leopard na Windows Vista větu po větě, a pokoušet se opravovat některé mylné myšlenky.
Pan Hulán se bohužel mylně domnívá, že se Apple snaží o kopírování Windows.
Ne, nesnaží. Mac OS X byl v mnohých funkcích rychlejší nežli Windows. O Linuxu mluvit nebudu, to už by bylo zacházení do extrémů.
Vtipný je pohled na cenovou politiku Apple vs. Microsoft. U Apple si dojdete do obchodu, řeknete že chcete OS a dostanete jednu krabici s jedním OS, který můžete využívat jak v podnikání, tak i v domácnosti. U Microsoftu šli jinou cestou - systém Vista je prodáván v šesti verzích. Takže ano, můžete si domů odnést o pár stovek levnější OS, ale... Ve Windows vista chybí silnější podpora pro média a tolik do nebes vyzdvihované Aero.
Další chyba která mne velmi zarmoutila byla myšlenka, že na OS X nejsou aplikace. Ne, zas tomu není tak. Aplikací je obrovské množství. Freewarových, sharewarových atd. Stačí se jen podívat třeba na http://macupdate.com/ nebo na http://www.apple.com/downloads/. Programy jsou to kvalitní a od dob přechodu na Intel je jich čím dál více. Ano, řádově je aplikací méně než na Windows, ale ty které jsou, řádově převyšují ty pro Windows:)
Pan Hulán píše, že Apple nově zavádí průhledná menu, dock a další věci. Ne, nově to rozhodně nezavádí. Jen a pouze vylepšuje. Pruhledná menu, dock a další věci fungují v OS X již od začátku, to jest od roku 2001! Již v té době OS X pracoval se stínováním oken, průhledností... K tomu všemu se Windows dostaly až loni. A to, že Aero se spustí i na pomale kartičce Intel je krásné, ale kdože s tím přišel dřív? Je to tak. Apple využíval na tyto operace právě grafické karty, takže nezatěžoval GUI procesor a člověk mohl pracovat i na G3 s 384 MB pamětí v pohodlí a bez problémů.
Tímto článkem nechci pana Hulána napadnout že by lhal. Přeci jen si nechci vysloužit žalobu jako další lidé kteří si dovolili nesouhlasit s IT profesionálem který všemu rozumí. Takže nelže, jen zjevně s OS X nepracoval a kolem Leoparda možná tak prošel u výlohy.
A jen tak na okraj. V týdnu budu instalovat Leoparda konečně na svém počítači, takže se těšte, napíšu menší recenzi.

Žádné komentáře: